اهمیت خواب دوران کنکور + 10 نکته تنظیم خواب، اثرات و عوارض

اهمیت خواب دوران کنکور + 10 نکته تنظیم خواب، اثرات و عوارض
در این پست می‌خوانید:
5/5 - (3 امتیاز)

خواب یکی از مهم ترین فاکتورها در زمان کنکور است که در کسب رتبه خوب در کنکور نقش بسزایی دارد. کنترل خواب دوران کنکور یکی از چالش هایی است که دانش آموزان همیشه درحال دست و پنجه نرم کردن با آن می‌باشند؛ در نتیجه میزان خواب در شبانه روز و ساعت‌های خواب و بیداری فرد بسیار مورد توجه و مهم است. دانش آموزان به دلایل گوناگونی در زمان کنکور به بدخوابی و یا کم خوابی دچار می‌شوند.

شاید برای شما سوال پیش آمده باشد که چگونه در سال کنکور، ساعت خواب خود را تنظیم کنیم؟ خواب یک دانش آموز کنکوری باید چگونه باشد؟ اثرات پرخوابی و یا کم خوابی چیست؟ در ادامه این محتوا از وبلاگ سایت استاد حسین بنایی قصد داریم که پاسخ این سوالات و بسیاری دیگر از سوالات مهم در رابطه با خواب کنکور را بدهیم تا به یک اطلاعات کافی در این زمینه دست یابید.

اهمیت تنظیم خواب دوران کنکور

یکی از اصلی ترین موضوعاتی که هر دانش آموز کنکوری با آن روبه رو می‌شود، تنظیم و کنترل خواب است. زمانی که شما یک خواب مفید داشته باشید، می‌توانید عملکرد بهتری را نیز از خود نشان دهید. احتمالا این جمله را بارها شنیده باشید: “سحر خیز باش تا کامروا باشی!” درواقع اکثر افرادی که در طول تاریخ موفق شده‌اند، همیشه سحرخیز بوده‌اند. درواقع برای اینکه موفق شوید، باید از این افراد الگو بگیرید و عادات خواب خود را تنظیم کنید.

شاید فکر کنید که خواب فقط برای استراحت کردن است؛ اما این باور غلط است چون، خواب یک فرایند پیچیده است که علاوه بر استراحت، باعث بهبود عملکرد ذهن خواهد شد. زمانی که شما خواب هستید، مطالبی که خوانده‌اید‌ تثبیت و سازماندهی می‌شوند.

با تنظیم خواب دوران کنکور تمرکز خود را بالا ببرید!

یکی دیگر از ویژگی های خواب و استراحت کافی در دوران کنکور، افزایش تمرکز افراد است. زمانی که شما استراحت کافی داشته باشید، خواب آلوده نیستید؛ شاید بتوان گفت که ۹۰ درصد دانش آموزان در سال کنکور با مشکل تنظیم خواب دوران کنکور مواجه می‌شوند؛ زیرا افراد می‌خواهند کمتر بخوابند و بیشتر درس بخوانند، اما چطور؟.

اگر شما شیوه های درست تنظیم خواب دوران کنکور را بدانید می‌توانید با کمترین زمان خواب، بیشترین بازدهی را بدست بیاورید‌. زمانی که شما خواب شبانه کافی را داشته باشید از خواب و استراحت طولانی مدت در طول روز بی نیاز خواهید شد.

به هر میزان که شما کمتر خسته و کسل باشید، می‌توانید تایم بیشتر و بهتری را صرف درس خواندن کنید. پس اگر قصد دارید ساعت مطالعه خود را افزایش دهید، کم کردن خواب شبانه، انتخاب مناسبی نیست!

خواب کافی یک قسمت جدایی ناپذیر در موفقیت کنکور محسوب می‌شود.

عادت های خوب بسازید!

یکی از عوامل تاثیرگذار و مهم بر روی میزان خواب دروان کنکور، عادت های شما است؛ به عنوان مثال بعضی از دانش آموزان عادت دارند که آخرشب درس بخوانند؛ این کار باعث می‌شود که شب ها دیرتر بخواند، درنتیجه در طول روز کسل و افسرده باشند. این روند باعث ایجاد یک چرخه اشتباه در شبانه روز شما خواهد شد؛ به این شکل که خواب دیروقت، باعث خستگی و کسل بودن در طول روز، کم شدن تایم مطالعه و… می‌شود. درنتیجه باید در مرحله اول عادت های بد خواب خود را برطرف کنیم. از جمله فواید خواب کافی عبارتند از:

  • داشتن انرژی کافی برای مطالعه دروس در طول روز
  • داشتن تمرکز بالا در در حین مطالعه
  • یادآوری بهتر و سریع تر مطالبی که قبلا یادگرفته آید
  • فهمیدن بهتر و راحت تر مطالب جدید
خواب دوران کنکور و اهمیت آن

روزانه چقدر باید بخوابیم؟!

اگر می‌خواهید که میزان خواب دوران کنکورتان را کنترل کنید، باید بدانید هر فرد باتوجه به توانایی های جسمی و سن و سالی که دارد، به میزان و مقدار متفاوتی از خواب نیازمند است. باتوجه به این که دانش آموزان کنکوری به طور معمول در رده سنی ۱۷ تا ۱۸ سالگی قرار دارند، پس تقریبا بین حداقل ۶ الی میانگین ۸ ساعت خواب در طول روز نیازمند هستند تا بتوانند با انرژی زیاد دروس خود را مطالعه کنند؛ اگر کمتر از این مقدار بخوابند دچار کسلی و خستگی هنگام درس خواندن می‌شوند، درصورتی که بیشتر از نیاز بخوابند وقت آن ها هدر خواهد رفت.

دقت داشته باشید، ساعتی که به خواب می‌روید، بسیار مهم تر از مدت تایمی است که خوابیده‌اید‌. به عنوان مثال، اگر شما ساعت ۳ونیم شب بخوابید، حتی وقتی که ۱۰ ساعت هم بخوابید، باز هم نیاز به خواب دارید و کسل هستید. وقتی که شما ساعت ده شب به خواب بروید، حتی اگر ۵ ساعت هم خوابیده باشید همچنان فعال و پر انرژی هستید.

هیچ وقت خواب شب را حذف نکنید‌! حتی اگر کارهای عقب افتاده دارید، بازهم بخوابید، ولی سعی کنید زودتر بیدار شوید و به کارهایتان رسیدگی کنید. یکی از مهم ترین فاکتورهایی که باعث می‌شود در طول روز پر انرژی و فعال باشید، کورتیزول است؛ این هورمون زمانی به خوبی عمل می‌کند که شما در ساعت ۱۱ تا ۲ شب خواب باشید.

دوران کنکور روزانه چقدر باید بخوابیم

اثرات کم خوابی در دوران کنکور

اگر خواب کافی داشته باشید فعالیت های روزانه‌تان خیلی بهتر هماهنگ می‌شود. برنامه ریزی و نظم حتی برای زمان خواب و بیداری مهم و ارزشمند است. شما می‌توانید با تمرین های ساده خواب خود را تنظیم کنید. درصورتی که نمی‌توانید میزان خواب و برنامه خود را به خوبی کنترل کنید و همواره در این امر به مشکل برمی‌خورید، می‌توانید از مشاوران مجموعه ما کمک بگیرید تا در این موضوع به شما کمک کنیم.

برای دریافت مشاوره درسی و برنامه ریزی همین الان با شماره 09121975090 تماس بگیرید.

همانطور که می‌دانید خواب مسئله مهمی است و کم خوابی مشکلات فراوانی را به همراه خواهد داشت در ادامه به برخی عوارض کم خوابی دوران کنکور پرداخت:

تمرکز کافی ندارید

وقتی که ذهن و جسم شما نتواند به خوبی استراحت کند، در وضعیت ناپایداری می‌ماند، درکل شما یا در وضعیت خواب هستید یا بیداری. وقتی که شما کم خوابی دارید، در حالتی مابین خواب و بیداری قرار دارید؛ درنتيجه نه بصورت کامل خوابید و نه به صورت کامل بیدار! پس نمی‌توانید به خوبی روی کارهایتان تمرکز داشته باشید و به نتیجه درستی برسید.

میزان یادگیری کاهش می‌یابد

درصورتی که شما خواب کافی نداشته باشید، نمی‌توانید مطالب جدید را به خوبی بیاموزید حتی، در یادآوری و یا تکمیل یادگیری مطالب قبلی دچار مشکل خواهید شد. به بیان ساده وقتی می‌توانید مطالب قبلی را به خوبی دسته بندی و پردازش کنید که استراحت کافی داشته باشید.

ایجاد یک سیستم ایمنی ضعیف

وقتی که شما چند مدت کم خوابی داشته باشید به مرور سیستم ایمنی بدنتان ضعیف خواهد شد درنتیجه، احتمال اینکه بیمار شوید بیشتر خواهد شد.

خلق و خوی عصبانی و حساس را از خود دور کنید

وقتی که به میزان زیادی خسته باشید و خواب امانتان‌ را بریده باشد، صدرصد بداخلاق خواهید شد. دراین زمان با کوچکترین چیزی عصبانی‌ می‌شوید و نسبت به همه چیز واکنش نشان می‌دهید.

اثرات کمبود خواب قبل از کنکور

اثرات پرخوابی در دوران کنکور

زمانی که خواب متناسب و استانداردی نداشته باشید، چه کم خوابی و چه پرخوابی، برای شما عوارضی را به دنبال خواهد داشت. در ادامه قصد داریم که برخی از عوارض پرخوابی دوران کنکور را برایتان شرح دهیم.

مدام احساس خستگی می‌کنید

شاید شما هم این اصطلاح را شنیده باشید که می‌گویند خواب، خواب میاره! یعنی هرچقدر که شما زمان بیشتری در رختخواب بمانید، درعوض اینکه سرحال شوید، خسته تر از همیشه می‌شوید و بیشتر خوابتان می‌آید. با این وضعیت در تمام روز خمیازه خواهید کشید.

سردردهای عجیب و کلافه کننده

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دچار سردردهای طولانی مدت شده باشید؛ علت آن خواب بیش از اندازه یا کمتر از حد طبیعی است. سردرد باعث کاهش تمرکز شما و صرف انرژی و وقت زیاد خواهد شد.

سلول های مغزی خود را تخریب نکنید!

یکی از مسائل مهمی که برایتان ممکن است عجیب باشد این است که خواب بیش از اندازه ممکن است باعث آسیب مغز شود!! زمانی که شما بیش از حد بخوابید، عملکرد و بازدهی مغز بسیار پایین خواهد آمد. این نکته را درنظر داشته باشید که به هرمیزان‌‌ که از مغزتان کار بیشتری بکشید، سلول های مغزی شما فعال تر خواهند شد و درنتیجه عملکرد مناسب تری از خود نشان خواهند داد.

کنترل خواب قبل از کنکور

چگونه عادت دیر خوابیدن را ترک کنیم؟

خواب دوران کنکور باید به طرز استانداردی کنترل و تنظیم شود. اگر در کنترل خواب در زمان کنکور خود دچار مشکل هستید و عادت به دیرخوابیدن دارید، در مرحله اول باید علت آن را بیابید. علت این مشکل مانند هر مشکل دیگری می‌تواند مختلف باشد؛ برخی از دلایل این مشکلات را بیان خواهیم کرد:

  • اگر جزو افرادی هستید که دیر شام می‌خورید و حسابی شام سنگین می‌خورید، مطمئنا شب دیر به خواب خواهید رفت. پس بهترین کار فاصله انداختن بین زمان خواب و غذا خوردن است. برای مثال حداقل بین شام خوردن و خوابیدن تان ۲ ساعت فاصله باشد.
  • قبل از اینکه بخوابید، نوشیدنی های کافئین دار مثل چایی و یا قهوه را ننوشید؛ چون باعث پریدن خواب از سرتان می‌‌شود. پس سعی شود که در تایم های نزدیک به خواب از خوردن این خوراکی جلوگیری کنید.
  • قبل از خواب صفحه گوشی خود را چک نکنید، زیرا تابیدن نور صفحه گوشی به چشم به بدن پیام می دهد که وقت خوابیدن نیست. پس نیم ساعت قبل از خوابیدن، گوشی موبایل تان را کنار بگذارید تا با آرامش بیشتری به خواب روید.
چگونه عادت دیر خوابیدن را ترک کنیم؟

آیا خواب بعدازظهر در دوران کنکور توصیه می‌شود؟

درصورتی که به خواب بعدازظهر عادت ندارید، می‌توانید به همان روش قبلی خودتان ادامه دهید؛ اما اگر عادت به این کار دارید سعی کنید یک چرت کوتاه بزنید اما حتما به نکات زیر توجه کامل داشته باشید:

  • حتما دقت داشته باشید که خواب بعدازظهرتان بیشتر از ۳۰ دقیقه نشود؛ زیرا پس از آن وارد یک مرحله خواب عمیق خواهید شد و بیدار شدن بسیار سخت خواهد بود.
  • حتما دقت داشته باشید که خواب بعدازظهر در همان بعدازظهر باشد! بعضی از دانش آموزان ساعت ۸ شب نیم ساعت به عنوان خواب بعدازظهر می‌خوابند؛ این کار باعث می‌شود که ریتم خواب شبانه روزی شما بهم بخورد‌.

نکات مهم تنظیم خواب دوران کنکور

اگر شما قصد دارید که میزان خواب تان را در دوران کنکور تنظیم کنید، با توجه به نکاتی که در ادامه گفته می‌شود می‌توانید راحت تر به این کار دست یابید.

  • مکان خواب شما بسیار مهم است. این فضا باید آرام باشد، از طرفی باید در شب به میزان کافی تاریک و ساکت باشد. همچنین با روشن شدن هوا به میزان کافی روشن شود. دمای اتاق نه باید سرد باشد نه گرم، زیرا در مدت زمان خواب شما تاثیر زیادی دارد.
  • سعی کنید در ساعت های معینی بخوابید و بیدار شوید. توصیه ما برای خوابیدن به دانش آموزان کنکوری، ساعت حدود ۱۱ شب است.
  • شب ها قبل از خواب، حتما برنامه کارهای روز بعد خود را بنویسید، این کار باعث می‌شود که شما صبح ها مصمم تر از خواب بیدار شوید.
  • برای اینکه در طول روز خستگی شما برطرف شود، به میزان ۴۵ دقیقه یا ۳۰ دقیقه در طول روز بخوابید.
  • در این دوران سعی کنید از هرگونه استرس و اضطراب دور باشید تا بتوانید شب ها با آرامش بیشتر و بهتری بخوابید؛ این کار باعث می‌شود که شما خواب عمیق تری داشته باشید و دچار کم خوابی نشوید.
  • یکی از کارهای مفیدی که بعداز بیدار شدن می‌توانید انجام دهید، نرمش  کوتاه صبحگاهی است. این کار باعث می‌شود که شما در طول روز انرژی بیشتری را داشته باشید درنتیجه این نرمش ‌های کوتاه در طولانی مدت باعث افزایش کیفیت خواب شب شما هم خواهد شد.
  • هروقت که از خواب بیدار شدید سعی کنید سریع از رختخواب جدا شوید؛ زیرا ممکن است وسوسه خواب دوباره به سراغ تان بیاید.
  • به هیچ عنوان در رخت خواب درس نخوانید، چون این کار باعث خواب آلودگی شما خواهد شد. سعی کنید محل خواب و درس خواندنتان را جدا کنید.
  • اگر می‌خواهید خواب آرام تری داشته باشید، می‌توانید قبل خواب یک دوش آب گرم بگیرید و یا موسیقی آرامش‌بخش را گوش دهید.
خواب بعداز ظهر در دوران کنکور

سوالات متداول دانش آموزان درباره خواب دوران کنکور

خواب بعدازظهر در دوران کنکور توصیه می‌شود؟

این خواب به همه توصیه نمی‌شود اما اگر به این خواب عادت داشته اید می‌توانید آن‌را در برنامه خود قرار دهید اما دقت کنید که این خواب از ۳۰ دقیقه بیشتر نشود چون بعداز آن خوابتان عمیق خواهد شد.

چگونه عادت به دیر خوابیدن را ترک کنیم؟

در اولین مرحله باید سعی کنید علت این مشکل را پیدا کنیم که ما در این محتوا به این موضوع به طور کامل پرداخته ایم.

اثرات پرخوابی دوران کنکور چیست؟

پرخوابی می‌تواند مشکلاتی را برای افراد به وجود بیاورد که برخی از آن ها عبارتند از، سردردهای عجیب و کلافه کننده، تخریب سلول های مغزی، خستگی مداوم.

اثرات و عوارض کم خوابی دوران کنکور چیست؟

از جمله عوارض کم خوابی در این دوران عبارتند از، کاهش تمرکز، تضعیف سیستم ایمنی، خلق و خوی عصبی، کاهش یادگیری

سخن پایانی

پس از اینکه این محتوا را خواندید باید اهمیت خواب دوران کنکور را به خوبی متوجه شده باشید. در دوران پراز چالش کنکور باید اهمیت و ارزش زیادی را برای خواب قائل باشید تا به مشکلات پرخوابی یا کم خوابی دچار نشوید. وقتی که شما بتوانید ساعت خواب خود را به درستی کنترل و برنامه ریزی کنید، قطعا به بهترین نتیجه دست‌ خواهید یافت. اگر هنوز هم در تنظیم خواب خود در برنامه ریزی کنکور دچار مشکل هستید، می‌توانید به مشاوران و پشتیبانان سایت استاد بنایی مراجعه کنید و از آن کمک ها و راهنمایی‌های لازم را دریافت کنید.

ممنون که تا انتهاب این مطلب چشمای زیباتون رو به ما سپردید. اگر موردی بود تو کامنت ها بگید 🙂

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید