برنامه ریزی کنکور چیست؟؟ دلایل اهمیت و 4 فوت و فن مهم آن
برنامه ریزی کنکور یکی از حیاتیترین و مهمترین موارد برای هر داوطلب است؛ درواقع برنامه ریزی در هر امری لازمه موفقیت است که کنکور سراسری نیز این موضوع جدا نیست، زیرا کنکور در سال های اخیر به یکی از آزمون های چالش برانگیز تبدیل شده است که افراد زیادی درگیر آن شدهاند. برنامه ریزی در کنکور، یکی از عناصر مهم است و افراد باید برای تک تک لحظات سال کنکورشان برنامه دقیق داشته باشند تا با تکیه بر این برنامه ریزی، از سایر رقیبان خود جلو بیفتند.
شاید برای شما هم سوال پیش بیاید که منظور از برنامه ریزی کنکوری چیست؟ یک برنامه ریزی اصولی چه ویژگی هایی دارد؟ روش های برنامه ریزی کدام اند؟ و سوالات زیاد دیگری که در ادامه این مقاله از سایت مشاور کنکور استاد حسین بنایی به بررسی آن ها خواهیم پرداخت؛ پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
دلایل اهمیت برنامه ریزی کنکور چیست؟
یکی از سوالات رایج اکثر دانش آموزان این موضوع است که اصلا چرا باید برنامه ریزی کنیم؟ جواب این سوال را این گونه می دهیم که شاید شما تصور کنید چون به مدت یک سال تایم تا کنکور دارید پس، به راحتی می توانید تمامی دروس خود را به نحو احسن بخوانید. اما این یک باور غلط است درواقع با توجه به اینکه تایم یک ساله تا کنکور داریم اما از طرفی موارد زیادی نیز وجود دارد که باید رعایت شود تا در این نبرد سخت پیروز شد. اکنون قصد داریم چند مورد از دلایل مهم برنامه ریزی کنکور را برای شما شرح دهیم:
زمان برای همه یکسان است
در مدت زمان یک ساله ای که تا کنکور وقت دارید شما باید دروس سه سال را به شکل درستی مطالعه کنید و در بازه های مشخصی مرور و جمع بندی کنید. اگر شما در این زمان یک هدف بزرگ و برجسته دارید پس صدرصد رقیب های پرتلاش و سرسختی نیز خواهید داشت که با برنامه ریزی درست قدم برمیدارند.
کلینگر باشید
یکی از موارد ضروری که شما باید به آن توجه داشته باشید، دید کلی نگری است. به بیان ساده شما باید بدانید که در هر بازه زمانی قرار است که چه فعالیتی را انجام دهید. به عنوان مثال شما باید اطلاع داشته باشید که در هفته چند ساعت باید به هر درس اختصاص بدهید و در ماه چند بار میتوانید آن درس را مرور کنید؛ از طرفی متوجه خواهید شد که در چه بازه زمانی نیاز است که مرور کنید و یا جمع بندی کنید.
تفریح و سرگرمی فراموش نشود
یک موضوع مهم که در امر برنامه ریزی به آن توجه نمیشود، این موضوع است که برای هرفرد، باید در کنار برنامه ریزی دروس، برنامه ای برای تفریح و سرگرمی نیز در نظر گرفته شود تا فرد به یک انسان تک بعدی تبدیل نشود و بین درس خواندن و استراحت تعادل داشته باشد. درصورتی که شما برنامه ریزی درستی نداشته باشید، تایم زیادی از شما هدر خواهد رفت؛ با وجود اینکه کار مفیدی نیز انجام ندادهاید! درصورتی که هنوز با نحوه برنامه ریزی کنکور آشنایی کامل را ندارید میتوانید به مشاوران سایت ما مراجعه کنید و از آنها راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
چگونه یک برنامه ریزی اصولی داشته باشیم؟
اکنون که با ضرورت برنامه ریزی کنکور آشنا شدید، نوبت به تنظیم برنامه میرسد که باید به شکل اصولی و دقیق باشد. در اینجا ما یکسری از نکات کلی برنامه ریزی را برای شما بیان خواهیم کرد؛ اما نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد این است که برای هرفرد باید به طور شخصی و با توجه به ویژگیهای شخصیتی او برنامه ریزی صورت بگیرد؛ مشاوران ما باتوجه به شناخت تواناییها و شخصیت شما، یک برنامه ریزی اصولی و دقیق طراحی خواهند کرد. برای این منظور میتوانید همین الان با شماره 09121975090 تماس بگیرید.
اکنون قصد داریم برخی از اصول پایه برای برنامه ریزی را بیان کنیم:
برنامه خود را قابل دسترس کنید
اولین و مهم ترین گام در برنامه ریزی برای کنکور، منطقی و قابل دسترس بودن برنامه است؛ زیرا اگر به این صورت نباشد، انگیزه دانش آموز را برای ادامه مسیر از دست خواهد داد. برای جلوگیری از این اتفاق باید به صورت زیر عمل کرد:
- در ابتدا باید مدت زمان کمی به شکل آزمایشی دانش آموز مطالعه کند، تا از سرعت مطالعه خود برای دروس مختلف آگاه شود.
- در مرحله بعدی باید اهداف بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت را مشخص کنید و سپس در برنامه مشخص کنیم تا متوجه شویم که در این بازه مشخص شده، باتوجه به سرعت مطالعه دانش آموز تا چه میزان از مطالب خوانده خواهد شد.
- پس از انجام مراحل گفته شده، فرد تقریبا می تواند به یک خودآگاهی نسبی از توانایی خود برسد؛ درصورتی که شما هنوز نتوانسته اید در این مرحله به شناخت درستی از خود دست یابید، مشاوران باتجربه ما می توانند در این امر به شما کمک کنند.
سرعت در مطالعه پایه اصلی برنامهریزی شما
پس از تنظیم یک برنامه کنکور اصولی، شما می توانید باتوجه به سرعت مطالعه، تایم باقی مانده تا کنکور را به بازه های مختلف تقسیم کنید و مشخص کنید تا چه بازه ای چه درسی مطالعه خواهد شد. نکته مهمی که در رابطه با سرعت مطالعه وجود دارد این است که منظور از سرعت مطالعه یک درس، زمان مطالعه یک درس نیست! بلکه، منظور زمان تسلط یافتن در یک مبحث است؛ به بیان ساده مدت زمانی که صرف، مطالعه، حل تمرین، تست زنی، رفع اشکال و مطالعه دوباره خواهد شد.
سرعت مطالعه دروس مختلف ممکن است متفاوت باشد، بعضی دروس سرعت بالا بعضی استاندارد و بعضی دیگر پایین تر از حد استاندارد میباشد؛ زمانی که سرعت شما در مطالعه و خواندن یک درس پایین باشد، میتواند به دلایل زیر باشد:
- حواس پرتی به دلیل دوست نداشتن یک درس.
- سخت بود مبحث و مطالعه چندین باره آن.
- شرایط بد هنگام مطالعه آن درس.
دو مورد آخری که بیان شد به مرور قابل جبران و حل کردن است و افراد می توانند به درجه خوبی از تسلط بر این درس برسند، اما علاقه نداشتن به یک درس موضوع مهمی است که باید بطور جدی بررسی شود؛ درصورتی که نمیتوانید به خوبی با این مشکل روبه رو شوید و حل کنید، مشاوران و پشتیبانان ما میتوانند برای حل این مشکل به طور عالی کمک کنند تا بتوانید خیلی بهتر به نتیجه دلخواه دست یابید.
تنظیم ساعت در برنامه ریزی کنکور
یکی از مشکلات جدی و مهم دانش آموزان در بحث برنامه ریزی کنکور، تنظیم ساعت مطالعه برای دروس مختلف است. سوالی که در این مرحله وجود دارد این است که مدت زمان مطالعهای که در هرهفته در نظر گرفته شده است، چه میزان باید به دروس اختصاصی پرداخته شود و چه میزان به دروس عمومی؟ در دروس اختصاص چه تایمی باید به هر درس اختصاص داده شود؟
برای پاسخ به این سوالات، توضیحات کلی به شما در ادامه خواهیم داد. به عنوان مثال اگر بخواهیم برای فردی که رشته تجربی است، برنامه ریزی کنکور کنیم، باتوجه به اینکه جمع ضرایب در این رشته ۴۴ است، برای اینکه به طور متناسب زمان تقسیم شود، باتوجه به ضریب های هر درس به آن زمان اختصاص میدهیم؛ به عنوان مثال ضریب درس زیست ۱۲ است، پس ۱۲ ساعت در هفته به آن اختصاص میدهیم؛ به همین ترتیب ۵ ساعت تایم اضافه خواهد ماند که افراد میتوانند برای رفع اشکال از آن استفاده کنند.
اگر شما در یک درس قوی باشید، میتوانید حدود ۲۵ درصد از تایمی که در هفته به آن اختصاص داده اید کنار بگذارید و به دروسی که در آن ضعف دارید، اختصاص دهید تا بتوانید مشکلتان در آن درس را برطرف کنید. یک نکته مهم این است که بهترین زمان برای برنامه ریزی شب قبل است؛ زیرا در پایان روز تمامی نقاط قوت و ضعف خود را بررسی کنید و یک برنامه اصولی برای خود تعیین کنید.
زمانی که شما بتوانید یک برنامه ریزی هفتگی برای خود انجام دهید، در مرحله بعدی یک برنامه ماهانه برای کنکور خود طراحی کنید. توجه داشته باشید که برنامه ریزی برای افرادی که فارغ التحصیل شده اند با افرادی که مدرسه میروند متفاوت است؛ اگر قصد دارید که یک برنامه متناسب با شرایط تحصیلی و توانایی هایتان داشته باشید میتوانید به سایت ما مراجعه کنید تا از مشاوران مجرب ما که در این امر بسیار مهارت دارند کمک بگیرید و این راه دشوار را به راحتی طی کنید.
نکات مهم هنگام نوشتن انواع برنامه ریزی کنکور
برنامه ریزی کنکور به دلیل اهمیت فراوانی که دارد، باید به درستی و دقت زیاد انجام شود؛ پس حتما به نکات ظریفی که در رابطه با آن وجود دارد، دقت و توجه کامل را داشته باشید تا به مشکل برنخورید؛ در اینجا به برخی از انواع برنامهریزیهای کنکور اشاره میشود که شامل موارد زیر است:
اصل اول برنامه ریزی مبحثی
داوطلبین باید یک برنامه ریزی اصولی مبحثی داشته باشند اما یعنی چه؟ این نوع از برنامه ریزی مشخص میکند که در پایان هر روز، هر هفته یا هرماه باید داوطلب چه مباحثی را به پایان برساند. درواقع وقتی شما برنامه ریزی مبحثی انجام میدهید، میتوانید مشخص کنید که چه سرفصلهای را در طی چند وقت آینده مطالعه خواهید کرد؛ این ویژگی باعث پیشرفت شما در بلندمدت خواهد شد.
به بیان سادهتر، داوطلب با برنامهریزی مبحثی میتواند هدفگذاری خود را به نحو خیلی عالی انجام دهد. از اهمیتهای فراوان برنامه ریزی مبحثی، میتوان به این موضوع اشاره کرد که شما میتوانید با وسیله آن یک برنامهریزی کلی اصولی را طراحی کنید؛ به این شکل که، با استفاده از آن میتوان تمامی مباحث کنکور خود را تا قبل از عید به اتمام برسانید! البته گفتنی است که، تا زمانی که شما نتوانید تایم مطالعه هر درس را مشخص کنید، برنامه ریزی مبحثی درستی را نخواهید داشت.
درواقع نوشتن یک برنامهریزی مبحثی کار مهمی است که باید به دقت انجام شود. زمانی که شما یک برنامه ریزی مبحثی برای سرفصلهای مختلف کتاب انجام دادید، باید سعی کنید که حتما حتما خود را به آن مباحث برسانید و از تنبلی و کوتاهی کردن در انجام برنامه دوری کنید؛ زیرا شکست در برنامه ریزی باعث شکست شما در کنکور خواهد شد.
یکی از ویژگیهای عالی این نوع از برنامهریزی در کنکور، وادار کردن داوطلب به مطالعه دروس در هر زمانی، برای رسیدن به حد نصاب برنامه مشخص شده است. درواقع زمانی که در یک روز داوطلب نمیتواند به خوبی دروس مد نظر خودش را مطالعه کند و یا کم کاری کرده است، سعی میکند در روزهای دیگر مطالب نخوانده شده را جبران کند تا از برنامه خود عقب نماند.
درواقع شما یک تایم مشخص یک هفتهای و یا یک ماهه برای خود مشخص کردهاید تا به مباحث مورد نظر برسید. پس نتیجه میگیریم که شما با برنامهریزی مبحثی میتوانید کمکاری روزهای مختلف را با استفاده از جبران آن در روزهای دیگر باقی مانده برطرف کنید.
تیم مشاوره استاد حسین بنایی با ارائه بهترین برنامهریزیهای مبحثی کنکور مختص به هر فرد توانسته است که موفقیتهای فراوانی را بدست بیاورد؛ درصورتی که هنوز نتوانستهاید برنامهریزی مبحثی مناسبی را برای خود تهیه کنید همین الان با شماره 02144431313 تماس بگیرید و از مشاوران و برنامهریزان مجموعه استاد حسین بنایی کمک بخواهید تا به هدف مورد نظرتان برسید.
اصل دوم برنامه ریزی روزانه کنکور
یکی دیگر از انواع برنامهریزیهای کنکور، برنامه ریزی روزانه کنکور است؛ در اکثر موارد داوطلبین به یک برنامهریزی ریزتر و دقیقتر برای کنکور نیازمندند تا بتوانند به خوبی کارهای روزانه خود را مشخص کنند و با گامهای مطمئن به سمت کنکور قدم بردارند. برنامهریزی روزانه برای کنکور باعث برطرف شدن نیاز شما در این زمینه خواهد شد.
درواقع زمانی که دانشآموز نتواند یک برنامهریزی روزانه خوب را داشته باشد از پس برنامهریزی مبحثی برنخواهد آمد و تمامی روزهای خود را یکی پس از دیگری از دست خواهد داد. بعضی از داوطلبین گمان میکنند که میتوانند در ابتدای ماه برای تمامی روزهای خود برنامه مشخصی را تعیین کنند و تا پایان آن طبق همان برنامه به خوبی پیش بروند، اما این یک باور کاملا اشتباه است.
زمانی که شما قصد برنامهریزی روزانه برای کنکور دارید، باید در روزهای قبلی این کار را باتوجه به شناختی که از خود و میزان مطالعه مباحث دارید، انجام دهید. از طرفی ممکن است، فرد در طی ماه به مشکلات مختلفی برخورد کند و بعضی روزها نسبت به سایر روزها توانایی مطالعه کمتری داشته باشد؛ پس نمیتوان به طور دقیق برای تمامی روزهای هر ماه یا سال یک برنامه مشخص تعیین کرد و باید طبق شرایط و توانایی دانشآموز در طی سال، برنامه هر روز را در روزهای قبلتر مشخص کرد.
در این میان برخی از داوطلبین نمیتوانند به خوبی برای خود یک برنامه روزانه استاندارد و اصولی را تعیین کنند و درنتیجه در تمامی مراحل بعدی نیز دچار مشکل میشوند؛ برای اینکه بتوانید یک برنامهریزی شخصی سازی شده روزانه داشته باشید که به تمامی هدفهای مشخص شده در طول سال کنکور دست یابید، میتوانید از مشاورههای استاد حسین بنایی که بهترین استاد مشاور کنکور است کمک بگیرید تا در این امر به بهترین شکل ممکن موفق واقع شوید.
برایاین منظور میتوانید از طریق تماس با شماره 09121965703 از این فرصت ویژه برای پیش و جلو زدن از رقبا استفاده کنید.
فوت و فنهای برنامه ریزی کنکور
در این مقاله با ارزش و ویژگیهای برنامهریزی کنکور آشنا شدیم، اما بد نیست که با برخی از فوت و فنهای آن آشنا شویم تا داوطلبین بتوانند یک برنامهریزی بینقصتری را داشته باشند:
درصورتی که هنوز به مدرسه میروید، حتما در برنامهریزی درسی روزانه خود حداکثر دو درس اختصاصی و یک درس عمومی بگذارید تا بتوانید در کنار مطالعه دروس مدرسه به مطالعه دروس کنکور نیز بپردازید. فراموش نکنید که همیشه کیفیت مطالعه بهتر از کمیت آن است.
در صورتی که فارغ التحصیل شدهاید، میتوانید به آسانی یک درس عمومی و دو درس اختصاصی قرار دهید و با دقت و تمرکز بالا به آنها بپردازید. درواقع به جای اینکه تعداد دروس را بیشتر کنید میتوانید در همان روز به تست زنی همان دروس با رعایت فاصله بین خواندن و تست زدن مطالب بپردازید.
یکی از دروسی که باید به شکل آهسته و پیوسته خوانده شود درس عربی است، درواقع برای اینکه شما بتوانید به خوبی به این درس تسلط داشته باشید، میتوانید از همان روزهای نخست شروع، بین ۳۰ دقیقه تا یک ساعت به مطالعه این درس بپردازید.
زمانی که شما مشغول برنامهریزی مبحثی یا روزانه هستید، باید بدترین نوع شرایط را در نظر بگیرید تا زمانی که مشکلی پیش آمد دچار شوک نشوید و از قبل آمادگی لازم را داشته باید و درصورتی که اتفاقی نیفتاد از برنامه خود جلوتر خواهید افتاد.
ساعت مطالعه یکی از بخشهای مهم در برنامهریزی است؛ در هنگام برنامهریزی سعی کنید که به دنبال پیشرفت در ساعت مطالعه خود باشید چون تا زمانی که شما نتوانید یک ساعت مطالعه خوب داشته باشید، دسترسی به اهدافتان کار دشواری خواهد بود. دقت داشته باشید که زمان شروع برنامهریزی برای کنکور مهم نیست بلکه استفاده از تایمهای باقی مانده بسیار ارزشمند است که به چه روشی باید آن استفاده کرد. پس بهتر است که بجای فکر کردن به حذف مطالب، سعی کنیم از هر تایم و موقعیتی برای شروع خوب بهره ببریم.
سوالات متداول دانش آموزان پیرامون برنامه ریزی کنکور
در زمینه برنامه ریزی کنکور افراد ممکن است سوالات متداولی داشته باشند که در این قسمت به برخی از آنها خواهیم پرداخت که عبارتند از:
بهترین روش برنامهریزی کنکور چیست؟
یکی از بهترین روشها برای برنامه ریزی اصولی؛ تنظیم برنامهها به شکل ماهانه، هفتگی و روزانه است.
فایده برنامه ریزی مبحثی در کنکور چیست؟
شما با این روش میتوانید مشخص کنید که در هر بازه زمانی چه مباحثی را به پایان خواهید رساند.
میزان ساعت مطالعه هر درس در برنامهریزی کنکور چقدر است؟
میزان ساعت مطالعه در کنکور باتوجه به ویژگیهای شخصیتی هر فرد است ولی به طور معمول ۸ ساعت است.
روزانه چند درس باید در برنامهریزی قرار دهید؟
هرچه تنوع دروس در طول روز بیشتر باشد داوطلب کمتر خسته خواهد شد. معمولا مشاورین ما دو درس عمومی و دو درس اختصاصی را پیشنهاد میدهند.
جمعبندی
برنامه ریزی در کنکور بسیار مهم و ضروری است؛ درواقع میتوان گفت که پایه و اساس اصلی موفقیت در کنکور به شمار میآید. داوطلبین در مدت زمان یک ساله ای که تا کنکور وقت دارند باید دروس سه سال را به شکل درستی مطالعه کنند و در بازه های مشخصی مرور و جمع بندی را انجام دهند. هرچه این مراحل به شکل درستتری انجام بگیرد، موفقیت شما حتمی تر خواهد شد.
تیم مشاوره کنکور استاد حسین بنایی با سابقه درخشانی که در زمینه کنکور دارند میتوانند به شکل بسیار عالی به شما کمک خواهد کرد تا این مسیر طولانی و دشوار را به راحتی طی کنید. ممنون از اینکه تا انتهای محتوا همراه ما بودید، منتظر نظرتان و پیشنهادهای شما، نفرات برتر کنکور امسال😉 هستیم.