اهمیت مدیریت زمان قبل از کنکور + 9 روش مدیریت + تکنیکهای مدیریت
مدیریت زمان در تمامی امور روزمره، بسیار مهم و ضروری است؛ در دوران کنکور به دلیل حساسیت فراوانی که وجود دارد، مدیریت زمان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای اینکه افراد بتوانند به خوبی کارهای خود را سازماندهی کنند باید برنامهریزی و مدیریت زمان داشته باشند. مدیریت زمان چه در دوران قبل از کنکور و چه هنگام جلسه کنکور از اهمیت فراوانی برخوردار است.
داوطلبین برای اینکه بتوانند به موفقیت تحصیلی دست یابند باید زمان خود را بین روزها، ماه ها و.. تقسیم بندی کنند و به یک مدیریت زمان صحیح دست پیدا کنند. در این محتوا قصد داریم به سوالات شما در زمینه روشهای مدیریت زمان پاسخ دهیم؛ پس تا انتهای این مقاله از سایت استاد حسین بنائی همراه با ما باشید.
۹ روش مدیریت زمان برای دانش آموزان کنکوری
اگر زندگی افراد موفق را بررسی کنیم، متوجه خواهیم شد که همیشه مدیریت زمان از اهمیت فراوانی برخوردار بوده است. معمولا داوطلبین کنکور همواره به دنبال این هستند که کارهای خود را چگونه زمانبندی کنند تا به تمامی کارها به نحو احسن رسیدگی کنند. دانش آموزان هنگامی که بتوانند زمان خود را مدیریت کنند، باتوجه به برنامه ریزی خود فعالیتهایی که وقتگیر هستند را حذف میکنند و به اموری رسیدگی میکنند که از اهمیت بالایی برخوردارند. پس نتیجه میگیریم که فقط برنامه ریزی کنکوری کافی نیست بلکه در کنار آن باید مدیریت زمان نیز در نظر گرفته شود.
یکی از ویژگیهای بارز زمان، توزیع عادلانه آن بین افراد است؛ یعنی تمامی داوطلبین به یک میزان فرصت تا روز کنکور دارند و هیچ فردی نمیتواند زمان را بخرد یا قرض بگیرد. اما از طرفی باید توجه داشته باشید که اگر ما نتوانیم زمان را به خوبی مدیریت کنیم، رقیبان ما از ما پیشی خواهند گرفت و ما بازنده این بازی خواهیم شد.
زمانی که شما نتوانید پاسخ سوالاتی مانند این موارد را بدهید، در واقع نمیتوانید مشکلات خود را حل کنید! برخی از این سوالات عبارتند از: چه مقدار از زمانم به هدر میرود، چه چیزهایی وقت ما را میگیرد، چطور زمان خود را صرف کارهای مهمتر کنم؟ و… در ادامه برخی از روشهای مدیریت زمان را برایتان شرح خواهیم داد تا بتوانید به بهترین نحو ممکن به برنامهریزی خود عمل کنید و موفق شوید.
منابع آزمونت رو مشخص کن
اولین قدم بعد از تعیین هدف، مشخص کردن منابع برای کنکور سراسری است. در نگاه اول این کار بسیار ساده است، اما از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است که باعث نظمدهی اولیه کارهای شما میشود. پس در ابتدا باید یک لیست از کتاب های مهمی که برای کنکور نیاز دارید را تهیه کنید.
اگر هنوز نمیدانید که چه منابعی برای کنکور شما مناسب هستند و میتوانند به پیشرفت شما کمک کنند، میتوانید از مشاوران سایت ما کمکها و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
تماس سریع با پشتیبان آموزشی
پس از انتخاب کتاب، شما باید توانایی تشخیص قسمتهای مهم کتاب را داشته باشید؛ یعنی بدانید که کدام قسمت از کتاب، سوالات تستی بیشتری را شامل میشود. هرچه شما بتوانید این کار را به نحو بهتری انجام دهید، از هوشمندی بیشتری برخوردار هستید؛ درواقع زمانی که شما در حال مطالعه هستید با شناسایی قسمتهای مهمتر، تمرکز و دقت بالاتری را روی این مطالب خواهید داشت و به مطالب تکمیلی و کم اهمیتتر توجه کمتری میکنید.
یک برنامه ریزی شخصی داشته باش
برخی از داوطلبین گمان میکنند که اگر طبق برنامهریزی نفرات برتر کنکور پیش بروند، صدرصد موفق خواهند شد! ولی این یک باور کاملا اشتباه است؛ درواقع هر فرد باتوجه به تواناییها و ویژگیهای فردی که دارد باید یک برنامه ریزی کنکوری شخصی داشته باشد.
به طور مثال، برخی از داوطلبین در ساعات اولیه روز انرژی کمتری دارند و معمولا خوابآلوده هستند، ولی در ساعات بعدی انرژی بیشتری دارند. اما ممکن است این موضوع در دانشآموز دیگری کاملا برعکس باشد؛ پس نمیتوان یک برنامه یکسان برای این دانشآموزان در نظر گرفت. مشاوران باتجربه و ماهر سایت ما در این موضوع کمک بسزایی به شما خواهند کرد تا بتوانید در کنار مدیریت زمان، یک برنامهریزی کاملا شخصی داشته باشید.
چقدر باید درس بخوانیم؟!
داوطلبین باید بدانند که تا چه میزان باید درس بخوانند و از طرفی چقدر زمان دارند. پس از مشخص کردن این موارد، نوبت به اولویت بندی دروس میرسد، که به چه درسی باید تایم بیشتری اختصاص داد و چه درسی به تایم کمتری نیاز دارد.
یک مسئله مهمی که در این موضوع وجود دارد، توجه به موقعیت است؛ به عنوان مثال زمانی که دانشآموز امتحان یک درس مانند ادبیات را دارد، نمیتواند در این موقعیت درس دیگری را بخواند پس علاوه بر اولویت، موقعیت نیز تاثیر زیادی بر روی نحوه درس خواندن دارد.
قورباغه ات رو قورت بده!
یکی از اصلهایی که میتواند برای درسخواندن و دوران کنکور مفید باشد، اصل قورباغه است؛ اما این اصل چه میگوید؟
در این اصل گفته میشود دروسی که از اهمیت بالایی برخوردار هستند و یادگیری انها زمانبر و سخت است، در زمانی که انرژی بیشتری دارید انجام دهید.
بهتر است که این چنین مباحث را زودتر از سایر مطالب در طول روز تمام کنید به بیان ساده یعنی داوطلب در ابتدای روز که انرژی بیشتری برای انجام کارها دارد صرف این دروس و مطالب کند. به طور مثال، زمانی که دانشآموز در یک درس مانند فیزیک مشکل داشته باشد، اگر خواندن این درس را به پایان روز موکول کند، حتی اگر به میزان زیادی تایم برای این درس بگذارد و تمرین کند، بازهم نمیتواند بخوبی یاد بگیرد. این کار باعث تلف شدن وقت و انرژی شما میشود.
درصورتی که اگر همین درس را در ساعتهای اولیه روز مطالعه و تمرین کند، هم بهتر یاد میگیرد و هم زمان کمتری را صرف آن خواهد کرد.
ترتیب درس هات رو مشخص کن
لیست دروس کنکور دانشآموزان شامل دروس حفظی و حل کردنی است؛ یکی از راهکارهایی که به دانشآموزان پیشنهاد میشود، چیدن دروس یکی درمیان برای مطالعه است، زمانی که شما یک مطلب حل کردنی مطالعه کنید، یک بخش ذهن شما درگیر خواهد شد و از طرفی برای مطالب حفظی بخش دیگری از ذهن شما درگیر میشود؛ پس بهتر است که دروس شبیه به هم، پشت سر هم مطالعه نشوند چون باعث کاهش راندمان درسی شما میشود.
عادت هایت را مدیریت کن!
داوطلبین باید از تمامی عادات خود از جمله عادت غلط مطالعه مطلع باشند و از آنهایی که باعث هدررفتن زمانشان میشود دوری کنند. برخی از این عادتهای بد شامل؛ تماشای فیلم و تلویزیون، تلفن همراه، برنامهریزی اشتباه و… میشود. از طرفی باید عاداتی که باعث افزایش انرژی شما میشوند و جنبه مثبت دارند نیز، به حد متعادلی انجام شوند. به عنوان مثال: مهمانی رفتن، خوشگذرانی و… این کارها باعث ایجاد روحیه در شما خواهد شد، اما باید به نحوی کنترل شوند که باعث عقب ماندن از دروس و برنامهها نشود.
بعضی از عادات باعث میشود که دانشآموزان نتوانند به درستی زمان را مدیریت کنند که برخی از آنها شامل: تنبلی، عجله، انرژی کمتر و… است که داوطلبین باید آنها را بشناسند و با مشاور خود در میان بگذارند تا رفع شود.
چه زمانی بهتر یاد میگیرم؟!
همه دانشآموزان در بعضی از ساعتهای روز درس را در مدت زمان کمتر و به نحو بهتری میآموزند، که این زمان برای دانش آموزان مختلف متفاوت است. به طور معمول دانشآموزان در ساعتهای اولیه روز یادگیری بیشتر و بهتری دارند چون انرژی بیشتری دارند و در ساعتهای آخر شب میزان یادگیری کمتری دارند.
پیشنهاد ما به داوطلبین کنکور این است که دروس سخت را در زمانهایی که انرژی بیشتری دارند بخوانند و دروس متوسط را زمانی که انرژی متوسطی دارند، مطالعه کنند. در ساعاتی که انرژی ندارید، میتوانید به فعالیتهای روزانه و شخصی خود بپردازید. اگر بتوانید به این نکات به دقت توجه کنید، میتوانید به خوبی در دوران کنکور مدیریت زمان را انجام دهید و به یک نتیجه عالی دست یابید.
اهمیت تغذیه و خواب را جدی بگیرید!
تغذیه دوران کنکور از مهمترین مسائلی است که دانشآموزان به آن توجه چندانی ندارند و خیلی راحت از آن عبور میکنند؛ اما مغز هنگام مطالعه انرژی مصرف میکند و این انرژی از تغذیه مناسب و کافی تامین میشود. اگر شما پرخوری کنید، همیشه دچار خستگی و خواب آلودگی هستید و از طرفی با تغذیه کم دچار کاهش راندمان درسی خواهید شد.
یکی دیگر از موارد مهمی که داوطلبین باید به آن توجه کافی داشته باشند، تنظیم خواب در دوران کنکور است. میزان خواب کافی در این دوران بین ۶ تا ۸ ساعت باشد که اگر به درستی کنترل نشود، کیفیت مطالعه شما در روز کم خواهد شد و از برنامه ریزی خود جا خواهید ماند. پس حتما به خواب و تغذیه خود در این دوران توجه ویژه داشته باشید.
در انتخاب فضای مطالعه دقت کنید!
خیلی از دانشآموزان هنگام شروع درس خواندن، زمان زیادی را صرف پیدا کردن یک مکان مناسب مطالعه میکنند و مدیریت زمان خود را از دست میدهند. بهترین کار این است که یک مکان مشخص برای مطالعه در تمام مدت کنکور معین کنید که شما را دچار حواس پرتی و دیگر مشکلات حواشی نکند.
تکنیکهای مهم مدیریت زمان دوران کنکور
باتوجه به اینکه، زمانی که ما تا کنکور سراسری داریم، کم و کوتاه است، باید از یکسری تکنیکهای مهم برای مدیریت زمان آگاه باشیم تا بتوانیم به بهترین شکل زمان باقی مانده تا کنکور را مدیریت کنیم. در ادامه به برخی از این تکنیکهای کارآمد خواهیم پرداخت پس همراه با ما باشید.
با تکنیک پومودورو معجزه کنید
یکی از بهترین و کاربردیترین روشهای مدیریت زمان، تکنیک پومودورو است. طبق این تکنیک بهترین و بیشترین بهره بری مطالعاتی در بازههای زمانی ۳۰ دقیقهای است. حال باهم مراحل این تکنیک را بررسی کنیم:
- اگر برای مطالعه یک درس نیاز به تایم زیادی مثلا ۲ ساعت دارید تا ۲۰ صفحه را بخوانید، ابتدا زمان را به بازههای ۲۵ دقیقه ای تقسیم کنید و مشخص کنید که در هر بازه ۵ صفحه بخوانید؛ بعد از هر ۲۵ دقیقه پنج دقیقه فقط استراحت کنید و سپس بازه بعدی را شروع کنید.
- هنگام انجام این تکنیک در بازههای مشخص شده تمام تمرکز خود را روی درس مورد نظر بگذارید و از کارهایی که حواس شما را پرت میکند دوری کنید.
- پس از طی کردن ۴ بازه مشخص شده، ۳۰ دقیقه استراحت کنید. اگر نتوانستید در این بازه کار خود را به اتمام برسانید یک بازه دیگر اضافه کنید تا به اتمام برسد.
تکنیک GTD یک روش مدیریتی خوب
این تکنیک یکی از شیوههای مدیریت زمان معروف و شناخته شده است. در این روش اعتقاد بر این است که افراد تا زمانی که یک ذهن مشغول و پر از دغدغه داشته باشند نمیتوانند به خوبی کارهای خود را انجام دهند. پس در اولین قدم برای مدیریت زمان باید شما ذهن خود را از هرگونه افکار اشتباه خالی کنید.
برای خالی کردن افکار میتوانید، فکرهای خود را بر روی کاغذ بنویسید و سپس اولویت بندی کنید؛ کارهای کوچک و قابل انجام را همان تایم انجام دهید و برای کارهای بزرگ تایمی را در نظر بگیرید که بعدا رسیدگی کنید. با این کار شما میتوانید خیلی بهتر زمانتان را مدیریت کنید.
مدیریت زمان با تکنیک RPM
RPM به معنی برنامه ریزی سریع است. از این تکنیک برای آموزش مغز و تمرکز بر آینده و اهداف استفاده میکنند. این تکنیک به این صورت است که:
- R نتیجه گرا: منظور این است که هدف نهایی شما چیست و اینکه میخواهید به چه چیزی دست یابید؟
- P هدف محور: دلیل دوست داشتن این هدف چیست؟ چه انگیزهای برای رسیدن به این هدف دارید؟
- M برنامه بزرگ: پس از دو مرحله قبلی نوبت به برنامه ریزی کردن برای هدف مورد نظر است.
این تکنیک به شما کمک میکند تا اهدافتان را بر روی کاغذ بنویسید و برای پیشرفت قدم به قدم آن تلاش کنید و درنتیجه به هدف مورد انتظارتان نزدیکتر شوید. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که همیشه هدفتان را نصفه نیمه رها میکنید و حوصله انجام آن را ندارید، این تکنیک مدیریت زمان بهترین کمک برای شما است.
سوالات متداول شما در زمینه مدیریت زمان دوران کنکور
برخی از داوطلبین در زمینه مدیریت زمان سوالات متداولی دارند که ما در این قسمت قصد داریم به رایجترین نوع این سوالات بپردازیم.
مدیریت زمان قبل از کنکور چیست؟
بازهی زمانی تا کنکور بسیار محدود است؛ مدیریت زمان به شما کمک میکند که به کارهای مهمتر بیشتر زمان اختصاص دهید و از کارهایی که باعث هدر رفتن زمان شما میشود دوری کنید.
چطور قبل از کنکور زمان را مدیریت کنیم؟
در این مقاله ۹ روش مدیریت زمان گفته شده است که به شما کمک خواهند کرد.
تکنیک GTD چیست؟
از این تکنیک برای مدیریت زمان استفاده میشود که طبق آن افراد باید قبل از شروع مطالعه ذهن خود را افکار دیگر خالی کنند.
تکنیک پومودورو چیست؟
در این تکنیک گفته میشود که بهترین تاثیر مطالعه در ۳۰ دقیقه اول است پس بازه مطالعاتی خود را باید به بازههای کوچک تقسیم کنیم.
سخن پایانی
مدیریت زمان در هر برهه زمانی از زندگی امری مهم و ضروری است که کنکور نیز از این امر مستثنی نیست. برای مدیریت زمان در دوران کنکور باید به مواردی که اشاره شد به نحو دقیقی دقت شود تا بتوانید به یک مهارت عالی در این زمینه دست یابید. اگر شما هنوز به این مهارت دست نیافتهاید، و نمیتوانید به خوبی این کار انجام دهید، تیم مشاوره استاد بنایی در کنار برنامه ریزی دقیقی که میتواند برای شما انجام دهد، به شما در مدیریت زمان نیز کمک خواهد کرد.
دقت داشته باشید که برنامهریزی برای کنکور بدون مدیریت زمان بی ارزش است، پس در مرحله اول به این موضوع توجه لازم را داشته باشید. ممنون که تا انتهای مقاله همراه ما بودید، خوشحال میشیم که نظرات و دیدگاه های خودتون رو درمورد مدیریت زمان کامنت کنید.